Lichaamsgerichte psychotherapie

* Wat houdt je bezig?

* Waar verlang je naar en wat zit er in de weg?

* Wat is helpend en wat werkt helemaal niet?

 

* Hoe kun je bij je emoties (leren) zijn?

* Wat wil je weerstand je vertellen?

* Wat geeft je plezier?

Doel

Het doel van lichaamsgerichte psychotherapie is het opheffen van psychische en lichamelijke klachten. Door jezelf beter te leren kennen, vergroot je ook je innerlijke kracht. Je gaat meer vrijheid ervaren om je te uiten en je gaat je beter voelen. Er komt meer ruimte en contact met wie je in wezen bent.

Uitgangspunt

Bij lichaamsgerichte psychotherapie gaan we uit van de sterk helende werking van het zelf voelen en ervaren (fysiek en emotioneel), naast die van de meer mentale functies van denken, herinneren en begrijpen. Juist door de combinatie ervan, ontstaat bewustwording. Met dit zelfinzicht ontwikkel je het vermogen om effectiever om te gaan met lastige situaties en om keuzes te maken voor een gezond en inspirerend leven.

Intake fase

Individuele therapie start met een intakegesprek. Daarin hebben we de eerste kennismaking, onderzoeken we je hulpvraag en bespreken we waar je naartoe wilt bewegen. Als jij je prettig voelt bij mij en ik zie mogelijkheden om je naar jouw doel te begeleiden, kun je beslissen of je sessies wilt gaan volgen. Meestal beginnen we met drie sessies, waarna we kijken of het doel moet worden bijgesteld. Tegelijk kun je ervaren of deze vorm van therapie bij je past. De eerste paar sessies zie ik als een 'intake fase' omdat we tijd nodig hebben om elkaar wat te leren kennen.

Manier van werken

Bij lichaamsgerichte psychotherapie werken we vanuit het hier en nu, met aandacht voor onbewuste fysieke responsen, aangestuurd door ons autonome zenuwstel. Wat er in het contact tussen ons gebeurt, is veelal een afspiegeling van wat in het 'gewone' leven ook speelt. 

Ik werk graag organisch en op basis van de NARM-benadering; een vorm van (trauma)therapie die gericht is op onze natuurlijk impuls tot herstel van verbinding met onszelf. Als die verbinding hersteld wordt, kunnen we ons ook meer verbonden gaan voelen met onze omgeving.

Soms is EMDR op zijn plaats. Als in het hier en nu een hevige stressreactie opgeroepen wordt door te denken aan een bepaalde situatie, dan kan EMDR helpen om in relatief korte tijd de scherpe randjes daar vanaf te halen.

Ik maak ook gebruik van biografische reflectie, Mindfulness, Focusing, lichaamswerk en elementen uit de sensorimotor psychotherapie, Ook kunnen we werken met Transactionele Analyse, Voice Dailogue, ademwerk, Gestalt of systemisch werk (opstellingen).

Zie voor meer informatie over onze autonome onbewuste (stress)reacies deze 8 minuten durende animatie over de Polyvagaal theorie. Heel herkenbaar en verhelderend.

Lijkt het je wat?

Minder woorden, meer aanraking?

Zoek je lichaamsgerichte therapie en is praten niet zo 'je ding'? Dan is massagetherapie misschien iets voor jou. 
Ik verwijs je graag door naar Hans van Driel. Wij delen de praktijkruimte in Heart House.