Home » Individuele therapie

Lichaamsgerichte psychotherapie

* Wat houdt je bezig?

* Waar verlang je naar en wat zit er in de weg?

* Wat is helpend en wat werkt helemaal niet?

 

* Hoe kun je bij je emoties (leren) zijn?

* Wat wil je weerstand je vertellen?

* Wat geeft je plezier?

Doel

Het doel van lichaamsgerichte psychotherapie is het opheffen van psychische en lichamelijke klachten. Door jezelf beter te leren kennen, vergroot je ook je innerlijke kracht. Je gaat meer vrijheid ervaren om je te uiten en je gaat je beter voelen. Er komt meer ruimte en contact met wie je in wezen bent.

Uitgangspunt

Bij lichaamsgerichte psychotherapie gaan we uit van de sterk helende werking van het zelf voelen en ervaren (fysiek en emotioneel), naast die van de meer mentale functies van denken, herinneren en begrijpen. Juist door de combinatie ervan, ontstaat bewustwording. Met dit zelfinzicht ontwikkel je het vermogen om effectiever om te gaan met lastige situaties en om keuzes te maken voor een gezond en inspirerend leven.

Werkwijze

Individuele therapie start met een intakegesprek. Daarin maken we kennis, onderzoeken we je hulpvraag en bespreken je doelstelling. Als jij je prettig voelt bij mij en ik zie mogelijkheden om je naar jouw doel te begeleiden, kun je beslissen of je sessies wilt gaan volgen. Meestal beginnen we met drie sessies, waarna we kijken of het doel moet worden bijgesteld. Tegelijk kun je ervaren of deze vorm van therapie bij je past.
Je kunt ook eerst even vrijblijvend kennis komen maken om te zien of het wel klikt.

Werkvormen

Bij lichaamsgerichte psychotherapie werk ik met aandacht voor ademhaling, beweging, stem (geluid) en soms ook aanraking. Het autonome zenuwstel is altijd een belangrijke informatiebron. De zgn. Polyvagaal theorie verklaart veel van onze autonome, onbewuste (stress)reacties.
Daarnaast maak ik gebruik van diverse andere (lichaams)werkvormen, o.a. biografische reflectie, Mindfulness, EMDR, Focusing, karakteranalyse, Bio-Energetica, Transactionele Analyse, Voice Dailogue, ademwerk, Gestalt, systemisch werk (opstellingen) en gesprekstechniekenen.

Een ervaringsgerichte therapievorm kun je het beste zelf ervaren, maar om je toch een indruk te geven...

Het begint met contact maken met jezelf, met je lichaam. Door je aandacht naar binnen te richten, een moment stil te staan, wat meer te ademen, te vertragen, al je zintuigen te gebruiken en dat wat je in jezelf waarneemt 'voor waar' te nemen. Ookal is dat voor je ratio (nog) niet te bevatten. Je lichaam vertelt waar het knelt of waar het rustig is, wat aandacht wil of juist niet voelbaar is.

Daar zoemen we op in en gaan we verder mee aan het werk.

Vergoeding

Individuele lichaamsgerichte psychotherapie wordt door veel zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit gaat niet ten koste van je eigen risico. Informeer naar de dekking van jouw polis bij je zorgverzekering.

Lijkt het je wat?