Home » Inspiratie

Boeken en andere inspiratiebronnen

Over emoties, bewustwording en trauma

Omarm je emoties van Ronald J. Frederick.
Mooie uitleg over emoties en hoe we onze angsten (voor onze emoties, 'emotiefobie') kunnen verminderen. Makkelijk leesbaar, fris en herkenbaar.

 

Focussen; de kracht van innerlijk luisteren van Erna de Bruijn.
Focussen helpt om te leren luisteren naar de signalen van je eigen lichaam. Op een heldere, praktische manier toont ze hoe emoties en gevoelens te (h)erkennen, je automatische piloot uit te schakelen en beter in contact te komen met je intuïtie.

De tijger ontwaakt van Peter Levine.
Vluchten, vechten of bevriezen, dat zijn de keuzes voor dieren in direct levensgevaar, maar ook voor mensen in een traumatische situatie. Dieren ontladen die lichamelijke spanning weer heel snel, bij ons lukt dat niet altijd. Vaak zet de spanning zich vast in ons lichaam en uit zich vervolgens in slapeloosheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid of woedeuitbarstingen. Zo kan PTSS zich ontwikkelen.

Over relaties, gehechtheid, omgaan met een affaire

De kracht van gehechtheid van Diane Poole Heller. Over hoe we het innerlijke vermogen kunnen ontwikkelen om diepgaande en bestendige relaties aan te gaan. Gebaseerd op de gehechtheidstheorie en neurowetenschap. Met praktische oefeningen. Gemakkelijk leesbaar! 

Houd me vast van Sue Johnson.
Zeven emotionele gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie. Hierin wordt de basis van het Emotionally Focused Therapy-model besproken en rijk voorzien van herkenbare voorbeelden. Ook verkrijgbaar als luisterboek.

Verder na een affaire van Petra Deij.
Voor de doelgroep biedt het houvast, helderheid over wat er te doen staat en vooral ook hoop.

Relaties, hoe doe je dat? van Karin Wagenaar.
Over hoe relaties zich ontwikkelen en hoe de situatie waarin je bent opgegroeid daar invloed op heeft. Het boek helpt je om je eigen gedrag en dat van je partner te begrijpen en leert je om negatieve patronen te doorbreken.

Inzicht in overdracht en tegenoverdracht van Anita de Nennie.
We dragen onbewust oude gevoelens over op de ander; we vullen voor de ander in hoe die zich voelt tegenover ons, en de ander doet dat ook ten opzichte van ons. Bedrieglijk en verwarrend. Als we het mechanisme leren herkennen, gaan we 'gedoe' in relaties anders bezien.

Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz.
Toont ons op heldere wijze dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelfafwijzing. Die proberen we te compenseren met onze zoektocht naar waardering van anderen, maar dat werkt averechts. De (zelf)inzichten uit het boek kunnen bijdragen aan het vinden van meer rust in onszelf.

Wanneer de persoon waaraan we gehecht zijn zich terugtrekt uit de emotionele verbinding, reageren wij -volwassenen- op dezelfde manier als baby's. Zie dit filmpje 'Love Sense' met Sue Johnson en Ed Tronick.

Een kort, verhelderend filmpje over emoties: 'Alfred & Shadow':

Onderstaand korte filmpje gaat over de Polyvagaal theorie, die inzicht geeft in ons autonome zenuwstelsel. Ons zenuwstelsel regelt functies als ademhaling, hartslag en het hormoonstelsel. Bij langdurige stress kan ons zenuwstelsel ontregeld raken. Het leren kennen van je eigen zenuwstelsel is een grote hulpbron.

Podcast Roel's sofa sessies

Het blijkt niet altijd mogelijk om een relatie ten positieve te veranderen. Wanneer er teveel is gebeurd of er niets meer te delen is, dan is de gezamenlijke weg ten einde gekomen. Ook uit elkaar gaan vraagt zorg. 
Muzikant Roel van Velzen heeft 2 interessante podcast series gemaakt, waarin hij spreekt met bekende collega's over hoe zij hun scheidingsproces ervaren hebben en wat daarin behulpzaam is geweest.
https://podcastluisteren.nl/pod/Roels-Sofasessies

Prettig en leuk om naar te luisteren. Het biedt herkenning en licht aan het eind van de tunnel. 

Podcast NPO Radio 1 - Samen en weer uit elkaar: de impact van samengestelde gezinnen

In oktober 2020 heeft Radio 1 een kort programma gemaakt over samengestelde gezinnen. Vijf delen van elk ca. 6 minuten. https://www.nporadio1.nl/binnenland/27216-steeds-meer-samengestelde-gezinnen-kwoot
Het is normaal dat je als samengesteld gezin voelt dat het 'werken' is; in eerste instantie moeten (stief)ouders veel geven. Wist je dat stiefvaders meer geaccepteerd worden dan stiefmoeders? Het is de moeite waard om de fragmenten te beluisteren.