Filmpjes

Een kort (7 min.), verhelderend filmpje over de waarde van emoties'Alfred & Shadow':


Dit educatieve filmpje (9 min.) gaat over ons autonome zenuwstelsel, dat functies regelt als ademhaling, hartslag en het hormoonstelsel. Bij langdurige stress kan ons zenuwstelsel ontregeld raken. Dat staat sociale en emotionele verbinding met andere mensen in de weg, wat juist weer meer stress veroorzaakt omdat het voelt alsof we er alleen voor staan. Bewustwording van de signalen van ons zenuwstelsel helpt ons in ons dagelijks leven. (De polyvagaal theorie.)


Over gehechtheid en waarom we in 'gedoe' terecht komen met onze partner: 'Love Sense' met Sue Johnson en Ed Tronick. (11 min.)

Wanneer de persoon waaraan we gehecht zijn zich terugtrekt uit de emotionele verbinding, reageren wij (volwassenen) op dezelfde manier als baby's.


Boeken

Over emoties en bewustwording:

Omarm je emoties (Ronald J. Frederick)
Mooie uitleg over emoties en hoe we onze angsten (voor onze emoties, 'emotiefobie') kunnen verminderen. Makkelijk leesbaar, fris en herkenbaar.

 

Focussen; de kracht van innerlijk luisteren (Erna de Bruijn) 
Focussen helpt om te leren luisteren naar de signalen van je eigen lichaam. Op een heldere, praktische manier toont ze hoe emoties en gevoelens te (h)erkennen, je automatische piloot uit te schakelen en beter in contact te komen met je intuïtie.

Inzicht in overdracht en tegenoverdracht (Anita de Nennie) 
We dragen onbewust oude gevoelens over op de ander; we vullen voor de ander in hoe die zich voelt tegenover ons, en de ander doet dat ook ten opzichte van ons. Bedrieglijk en verwarrend. Als we het mechanisme leren herkennen, gaan we 'gedoe' in relaties anders bezien.

Verslaafd aan liefde (Jan Geurtz)
Toont ons op heldere wijze dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelfafwijzing. Die proberen we te compenseren met onze zoektocht naar waardering van anderen, maar dat werkt averechts. De (zelf)inzichten uit het boek kunnen bijdragen aan het vinden van meer rust in onszelf.

Over trauma:

De tijger ontwaakt (Peter Levine)
Vluchten, vechten of bevriezen, dat zijn de keuzes voor dieren in direct levensgevaar, maar ook voor mensen in een traumatische situatie. Dieren ontladen die lichamelijke spanning weer heel snel, bij ons lukt dat niet altijd. Vaak zet de spanning zich vast in ons lichaam en uit zich vervolgens in slapeloosheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid of woedeuitbarstingen. Zo kan PTSS zich ontwikkelen.

Ontwikkelingstrauma helen (Larry Heller)
Dit boek richt zich op de invloed van vroegkinderlijk trauma op zelfregulatie, zelfbeeld en het vermogen tot relaties. Diep van binnen verlangen we allemaal naar verbinding en levendigheid. En meestal is dat tegelijkertijd onze grootste angst. Ongeacht wat we hebben meegemaakt, in ieder van ons is een impuls om naar verbinding en heling te bewegen, zoals een plantje naar het licht. In de NARM-benadering focussen we samen op díe spontane impuls.

TraumasporenHet herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen (Bessel van der Kolk)
Dit diepmenselijke boek geeft een verhelderend inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma, en biedt hoop en duidelijkheid voor iedereen die de verwoestende effecten van traumatische ervaringen heeft leren kennen.

Verlamd van angst, Herstellen na seksueel misbruik (Agnes van Minnen)

Veel slachtoffers van seksueel misbruik kampen met vragen als: Waarom heb ik niet geschreeuwd? Waarom heb ik me niet verzet? Waarom heb ik niemand iets verteld? Waarom deed ik wat de dader vroeg?
Zij durven zich uit schaamte niet uit te spreken, ook niet tegenover vrienden of hulpverleners. In dit taboedoorbrekende boek wordt precies uitgelegd welke instinctieve overlevingsreacties in werking treden tijdens en na seksueel misbruik.

Over relaties, gehechtheid, omgaan met een affaire

Houd me vast van Sue Johnson.
Zeven emotionele gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie. Hierin wordt de basis van het Emotionally Focused Therapy-model besproken en rijk voorzien van herkenbare voorbeelden. Ook verkrijgbaar als luisterboek.


Relaties, hoe doe je dat? van Karin Wagenaar.
Over hoe relaties zich ontwikkelen en hoe de situatie waarin je bent opgegroeid daar invloed op heeft. Het boek helpt je om je eigen gedrag en dat van je partner te begrijpen en negatieve patronen te doorbreken.


De kracht van gehechtheid van Diane Poole Heller.
Over hoe we het innerlijke vermogen kunnen ontwikkelen om diepgaande en bestendige relaties aan te gaan. Gebaseerd op de gehechtheidstheorie en 
neurowetenschap. Met praktische oefeningen. Gemakkelijk leesbaar! 

Verder na een affaire van Petra Deij.
Voor mensen die in hun relatie te maken hebben (gehad) met een affaire, biedt dit boek houvast, helderheid over wat er te doen staat en vooral ook hoop.


Podcasts

NPO Radio 1 - Samen en weer uit elkaar: de impact van samengestelde gezinnen

In oktober 2020 heeft Radio 1 een kort programma gemaakt over samengestelde gezinnen. Vijf delen van elk ca. 6 minuten. https://www.nporadio1.nl/binnenland/27216-steeds-meer-samengestelde-gezinnen-kwoot
Het is normaal dat je als samengesteld gezin voelt dat het 'werken' is; in eerste instantie moeten (stief)ouders veel geven. Wist je dat stiefvaders meer geaccepteerd worden dan stiefmoeders? Het is de moeite waard om de fragmenten te beluisteren.


Roel's sofa sessies

Het blijkt niet altijd mogelijk om een relatie ten positieve te veranderen. Wanneer er teveel is gebeurd of er niets meer te delen is, dan is de gezamenlijke weg ten einde gekomen. Ook uit elkaar gaan vraagt zorg. 
Muzikant Roel van Velzen heeft 2 interessante podcast series gemaakt, waarin hij spreekt met bekende collega's over hoe zij hun scheidingsproces ervaren hebben en wat daarin behulpzaam is geweest.
https://podcastluisteren.nl/pod/Roels-Sofasessies

Prettig om naar te luisteren. Het biedt herkenning en licht aan het eind van de tunnel.