Home » Inspiratie

Inspiratie

De volgende boeken raad ik aan:

Omarm je emoties van Ronald J. Frederick. Mooie uitleg over emoties en hoe we onze angsten (voor onze emoties, 'emotiefobie') kunnen verminderen. Makkelijk leesbaar, fris en herkenbaar.

Focussen; de kracht van innerlijk luisteren van Erna de Bruijn. Focussen helpt om te leren luisteren naar de signalen van je eigen lichaam. Op een heldere, praktische manier toont ze hoe  emoties en gevoelens te (h)erkennen, je automatische piloot uit te schakelen en beter in contact te komen met je intuïtie.

Inzicht in overdracht en tegenoverdracht van Anita de Nennie. Bewustwording van jezelf in relatie tot anderen. Ieder van ons draagt onbewust oude gevoelens over op de ander. We vullen voor de ander in hoe die zich voelt tegenover ons. En de ander doet dat ook ten opzichte van ons. Bedrieglijk en verwarrend. Als we het mechanisme leren herkennen, gaan we 'gedoe' in relaties anders bezien.

Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz. Toont ons op heldere wijze dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelfafwijzing. Die proberen we te compenseren met onze zoektocht naar waardering van anderen, maar dat werkt averechts. De (zelf)inzichten uit het boek kunnen bijdragen aan het vinden van meer rust in onszelf.

Houd me vast van Sue Johnson. Zeven emotionele gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie. Ook verkrijgbaar als luisterboek.

Relaties, hoe doe je dat? van Karin Wagenaar. Over hoe relaties zich ontwikkelen en hoe de situatie waarin je bent opgegroeid daar invloed op heeft. Het boek helpt je om je eigen gedrag en dat van je partner te begrijpen en leert je om negatieve patronen te doorbreken.

Verder na een affaire van Petra Deij. Voor de doelgroep biedt het houvast, helderheid over wat er te doen staat en vooral ook hoop.

 

Een kort, verhelderend filmpje over emoties: 'Alfred & Shadow':

Dit filmpje 'Love Sense' laat zien dat volwassenen en baby's op dezelfde manier reageren wanneer de persoon waar ze aan gehecht zijn, zich terugtrekt uit de emotionele verbinding.