Ingrijpende gebeurtenis; aandacht voor verwerking.

Traumatische gebeurtenissen, zoals een ongeluk, (seksueel) geweld, verlies van gezondheid, werk of een dierbare, onvervulde kinderwens. Zulke ingrijpende gebeurtenissen roepen allerlei hevige gevoelens op. Deels op de voorgrond, deels op een diepere laag verscholen. Zelfs met hulp van familie en vrienden is het moeilijk om bij die diepere laag te komen. Therapie kan helpen om het te durven (door)voelen. Dat is nodig voor verwerking, om te groeien en weer vooruit te gaan kijken. Indien passend, werk ik met de EMDR-methode.

Een proces van pijn naar groei.

Sommige gebeurtenissen hebben een groot effect op ons leven en op ons zelfbeeld; op wat we belangrijk vinden, hoe we onszelf waarderen, op onze dromen en ons beeld van de toekomst. Ook kan het de relatie onder druk zetten.

Het gaat gepaard met allerlei emoties waar we meestal snel vanaf willen. Door werkelijk aandacht te hebben voor de schrik, boosheid, pijn, het verdriet, verandert de beleving en betekenis ervan. We ervaren dat we bij die gevoelens kunnen zijn en ze nu kunnen dragen. Het verdriet of de pijn hoeft niet weg. Het hoeft niet 'of-of' te zijn, het kan ‘en-en’ worden. Er komt weer meer ruimte, ook voor momenten van inspiratie en plezier. 


Als je meer wilt weten over verwerking van een ingrijpende ervaring en wat ik daarin voor je kan betekenen, bel of mail me gerust voor een oriënterend gesprek. Je bent welkom om alleen of samen met je partner te komen.