Onvrede met jezelf; het is slechts een deel van jou.
Ken je die dwingende, innerlijke stem die zich regelmatig laat horen? Die jou duidelijk maakt wat moet en niet mag, van alles van commentaar voorziet, die vindt dat je (iemand) anders zou moeten zijn? Is hij zo sterk dat je denkt dat jij die stem ‘bent’? Nou, dat ben jíj niet, het is de stem van je innerlijke criticus. We hebben ‘m allemaal en hij staat ons zelfvertrouwen en plezier flink in de weg. Maar geloof het of niet, hij (of is het bij jou een zij?) heeft het goed met ons voor.
De innerlijke criticus als vriend
De innerlijke criticus ontwikkelt zich al vroeg in ons leven. Als kind krijgen we onvermijdelijk met pijn en afwijzing te maken. Dat willen we zien te voorkomen. We willen ‘het goede’ doen, zodat we aandacht, waardering en geborgenheid krijgen van onze ouders en omgeving. Om afwijzing van anderen vóór te zijn, gaan we -via de innerlijke criticus- onszelf afwijzen. Dat is minder pijnlijk en het vergroot de kans om waardering van anderen te krijgen. Dus, die criticus helpt en beschermt ons!
Nu we volwassen zijn, kunnen we zijn bezorgdheid onderzoeken (is het werkelijk zo erg als hij vreest?). We kunnen er compassie mee krijgen, de boodschap op juiste waarde schatten en de kwaliteit ervan gaan gebruiken. Want het houdt ons wel scherp!
De innerlijke criticus leren onderscheiden, vergroot ons relativeringsvermogen, het geeft ons een reëler zelfbeeld en meer eigenwaarde. Daardoor kunnen we meer doen wat past bij onze ware natuur, wat plezier geeft en we kunnen opener zijn in het contact met anderen.
Als je meer wilt weten over het omgaan met je innerlijke criticus en wat ik daarin voor je kan betekenen, bel me voor een oriënterend gesprek. Je kunt ook een mail sturen naar contact@tillyvanvuuren.nl.